20 компании заливат света с еднократна пластмаса

Австралия генерира най-много пластмасови отпадъци, на второ място са САЩ

18.05.2021 | 13:13 Редактор: Никола Симеонов
20 компании заливат света с еднократна пластмаса

Само 20 компании в света са източник на повече от половината пластмасови продукти за еднократна употреба като бутилки, опаковки за храни и торбички, които се изхвърлят всеки ден и често стигат до океаните, показва международно проучване с участието на London School of Economics.

Сред посочените 20 нефтохимични гиганти, произвеждащи полимерите, които са необходимата суровина за производство на пластмасовите продукти, са ExxonMobil, Dow и  Sinopec.

Те са източник на 55% процента от пластмасовите отпадъци от продукти за еднократна употреба в света. Проучването е направено сред около 1 000 компании. Направена е и класация на държавите, които генерират най-много пластмасови отпадъци при еднократна употреба на глава от населението, предаде БНР.

Австралия оглавява тази класация, Съединените щати са втори. Обединеното кралство е на четвърто място с повече от 40 килограма на човек за година. Отчасти увеличението на пластмасовите отпадъци се дължи на по-голямата нужда от маски и друго защитно и медицинско оборудване, породено от кризата с Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК