Турция се превръща в сметище №1 за пластмасови боклуци от Европа

В отпадъците в страната са открити дори опаковки от антигенни тестове

17.05.2021 | 12:53 Редактор: Юлия Христова
Турция се превръща в сметище №1 за пластмасови боклуци от Европа

Британски пластмасови отпадъци се изнасят в Турция, където незаконно се изхвърлят или се изгарят, сочи доклад на "Грийнпийс“, цитиран от Би Би Си. Около 40% от британските пластмасовите отпадъци или 210 000 тона са били транспортирани до Турция миналата година.

Според доклада на разследващия екип на "Грийнпийс“, голяма част от транспортираните до Турция отпадъци, вместо да бъдат рециклирани, просто биват изхвърляни покрай провинциални пътища и в реки.

"Грийнпийс“ предупреждава, че Турция се превръща в най-голямото сметище за пластмасови отпадъци на Европа.

В отпадъците в Турция са открити дори опаковки от антигенни тестове, което показва, че те не са по-стари от една година.

В доклада се посочва още, че по пластмасови отпадъци на глава от населението Великобритания отстъпва само на Съединените щати. През 2020 година най-много такива британски отпадъци са били изнесени в Турция, Малайзия и Полша.

Страните членки на ЕС също са изнесли 20 пъти повече отпадъци в Турция миналата година в сравнение с 2016. Миналата година министърът на околната среда на Малайзия върна обратно 150 морски контейнера с незаконно изнасяни отпадъци в страните на произхода им, 42 от които бяха британски, предава БНР.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК