Горски служители спасиха благороден елен, заклещен с дни в рогата на удавен елен

Двете животни са се сбили, защото сега са в размножителен период

07.10.2022 | 13:55 Редактор: Ваня Кузманова

Горски служители от Омуртаг спасиха благороден елен. Животното било заклещено с дни в рогата на друг елен, който се е удавил. 

Хватката между двете благородни животни станала в труднодостъпна гориста местност в разгара на размножителния период. Късмет е спасил елена, който е бил заклещен в рогата на друго животно, което по-рано се е удавило в дере. 

"Животното е наплашено, изтощено, като всяко диво животно не може така да се наближи, да се освободи, но опитахме и ни се получиха нещата", разказа горският стражар Пламен Стоянов. 

Спасителната акция се провела в гора, близо до антоновското село Пчелно. Случайно преминаващ през района гъбар забелязал двата елена и веднага подал сигнал в горското стопанство. 

Двата елена са се сбили, защото сега тези животни са в размножителен период, коментират горските. 

"Причината за битката между елените е сватбеният период, който в момента протича между самите елени. Той вече е в края на сезона. Те се бият за женски и по време на битки си сплитат рогата. Има такива случаи, като си оплетат рогата и няма как да се разплетат и едното животно умира", посочи експертът по лова инж. Мирослав Горчев. 

Макар и омаломощен, веднага след като бил спасен еленът бързо избягал отново на свобода в гората. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК