Билколечение при алкохолизъм - възможно ли е?

Лечението е трудно и комплексно начинание

04.10.2022 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова
Билколечение при алкохолизъм - възможно ли е?

Алкохолизмът е общо понятие за консумация на алкохол в несъобразени количества, която води до зависимост.

От медицинска гледна точка терминът алкохолизъм се използва, когато са налице два или повече от следните фактори:

- Редовната консумация на големи количества алкохол за дълъг период;

- Невъзможност за отказване от консумация;

- Силно желание за алкохол;

- Употребата на алкохол е причина за неизпълнение на ежедневните задължения;

Употребата на алкохол става причина за социални проблеми, води до рискови ситуации, поява на абстиненция и развитие на толеранс при консумация.

Лечението на алкохолизмът е трудно и комплексно начинание, което включва конвенционални медикаменти, лечебни растения и психологическа помощ.

Една от билките, които се използват за лечение на алкохолизъм е растението копитник (лат. Asarum europaeum). Прибавена към виното, тя предизвиква повръщане и неприятни усещания, което се използва за отвикване от пиене при хронично пиянство. Външно под формата на ситен прах се е прилагала в миналото за лечение на кожни заболявания като краста и гнойни рани.

Плаунът (лат. Lycopodiimi selago) е растение, което притежава особеното свойство при консумация на отвара от него преди употреба на алкохол да предизвиква неприятни тягостни, усещания, силно и продължително гадене, обилно слюноотделяне, мъчително повръщане, изпотяване, треперене на мускулите, снижаване на артериалното налягане, промени в сърдечната честота, забавено дишане. Гаденето се засилва при допълнително приемане на алкохол и при тютюнопушене. 

Поради тези си свойства растението се използва отдавна за лечение на хроничен алкохолизъм, за отвикване от пиене. 

Лечението се провежда с прием на отвара от растението 3-4 дни след спиране употребата на алкохол. Дава се на лицето да изпие 1/2 чаша (75-100 см3) 5% отвара и след 13-15 мин. се дава чашка (3-5 см3) алкохолна напитка. Реакцията на повръщане настъпва след 10-15 мин., понякога и по-късно. Преди всеки пристъп на повръщане се дава да се изпие допълнително още малко алкохол, за да се ускори създаването на отвращение към алкохола.

Четете цялата статия в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК