Лекар: Възрастните хора с хронични заболявания да избягват чашката

Такива хора могат да развият остеопороза, застрашаваща с фрактури

01.10.2022 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
Лекар: Възрастните хора с хронични заболявания да избягват чашката

Консумацията на алкохол в напреднала възраст заплашва с фрактури, безболезнен инфаркт и дехидратация, предупреди психиатър-нарколог Валентин Скрябин, който е с най-висока квалификационна категория. Ръководителят на клиничния клон на Московския научно-практически център по наркология говори за опасностите от алкохола при възрастните хора в интервю за агенция "Москва".

Според Скрябин възрастните хора, които злоупотребяват с алкохол, са изложени на повишен риск от дехидратация. Освен това, продължи той, такива хора могат да развият остеопороза, застрашаваща с фрактури.

"По-специално това важи за шийката на бедрената кост, която обикновено приковава хората на легло до края на живота им. Консумацията на алкохол от възрастните хора също може да причини безболезнени инфаркти на миокарда, артериална хипертония и нарушения на сърдечния ритъм", изброи наркологът, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че има опасност лекарствата с рецепта, без рецепта и билковите лекарства, които възрастните хора използват за хронични заболявания, да не се съчетават добре с алкохола.

"Нещо повече, някои лекарства могат да станат опасни, когато се консумират с алкохол. Тъй като толкова много възрастни хора приемат лекарства за хронични заболявания, един от най-големите рискове за здравето на възрастните хора е смесването на лекарства и алкохол", обобщи Скрябин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
Е, да, ама повечето хора предпочитат да се осланят на успокояващите съвети, че чаша вино на ден е полезна, че чаша ракива на ден също, не знам дали и чаша уиски не беше добре за нещо? Сигнализирай за неуместен коментар