Храните, които са важни за щитовидната жлеза и помагат за отслабването

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло

30.09.2022 | 15:08 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, които са важни за щитовидната жлеза и помагат за отслабването

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло. Тя участва в правилното функциониране на метаболизма, сърдечната, храносмилателната система, в репродуктивното, неврологично и мускулно-скелетно функциониране. При проблеми с щитовидната жлеза понякога се наблюдава и наддаване на излишни килограми. 

Храни, богати на йод

Йодът регулира функцията на щитовидната жлеза. Ето защо не бива да допускаме неговия дефицит. Поддържането на здравословни нива в организма можем да постигнем чрез консумацията на храни, които съдържат йод като риба, млечни продукти и яйца.

Храни, богати на фибри

Фибрите спомагат за контрола на холестерола, кръвната захар, улесняват храносмилането, подпомагат отслабването. Фибрите също ще ускорят елиминирането на токсини. Зеленчуци, плодове, варива, броколи, са част от храните, които ни осигуряват полезни фибри.

Храни, богати на витамин D

Витамин D играе много важна роля в регулирането на функцията на щитовидната жлеза. Според изследвания дефицитът на витамин D също е свързан с наддаване на тегло. Най-добрият начин да проверите какви са вашите нива на витамина е чрез кръвен тест. Полезни храни, които са богати на витамин D са гъби, яйца, риба, месо.

Омега-3 мастни киселини и мед

Минералът мед и омега – 3 могат да помогнат при загуба на тегло, като медта е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Що се отнася до загубата на тегло, изследванията показват, че богатите на мед храни, помагат за ускоряване на метаболизма, което може да помогне за загуба на тегло. Храни, които можем да включим в менюто си са бадеми, сусам, сусамов тахан, бобови растения.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК