Хапвайте сини боровинки и ядки за здрав черен дроб

Антиоксидантите са особено важни

11.09.2022 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Хапвайте сини боровинки и ядки за здрав черен дроб

Колко често мислите за здравето на вашето тяло? Ако не страдате от здравословен проблем, вероятно рядко. Приемаме за даденост тялото си и често забравяме за неговите нужди, системи, които ни поддържат. Черният дроб е един от най-важните органи. От неговото състояние се определя и нашето общо здравословно състояние.

Той филтрира кръвта ни, елиминира токсините, синтезира жлъчна течност, както изпълнява и редица други важни функции. Ето защо е важно да се грижим добре за него. Вижте кои навици, освен ограничаването консумацията на алкохол, могат да допринесат за неговото по-добро състояние.

1. Хапвайте сини боровинки, горски плодове и други храни с високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са особено важни за здравето на черния дроб, тъй като при метаболизирането на храната, която консумираме, се отделят и свободни радикали, които ако се натрупат в повече, нанасят щети на цялото тяло.

2. Дайте приоритет на полезните мазнини. Омазняването на черния дроб, което вреди на здравето му може да се дължи и на нездравословно хранене, наднормени килограми. Ето защо е важно какви храни консумираме и какви мазнини. Полезните мазнини включват мононенаситени и полиненаситени мазнини, които осигуряват хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да изгради основни компоненти като например клетъчни мембрани.

Добри примери са авокадо, ядки, зехтин, риба, ленено семе. Трансмазнините са нездравословни мазнини, защото увеличават риска от възпаление и инсулинова резистентност.

3. Намалете консумацията на храни, които водят до възпаления в тялото, като пържените. Възпалението в черния дроб може да доведе до опасни състояния. Ето защо е важно да ограничим консумацията на храни, увеличаващи възпалителните процеси, като колбаси, пържени храни, солени храни. Вместо това можем да хапваме повече риба, морски дарове, свежи плодове и зеленчуци, по-леки меса.

4. Не забравяйте фибрите. Фибрите подобряват храносмилането, но и намаляват риска от възпаление, спомагат за поддържането на здрав черен дроб.

5. Спортувайте редовно. Доказано е, че редовната спортна активност предпазва от чернодробно заболяване и като цяло подобрява здравето. Двигателните активности ще подобрят здравето ви по повече от един начин.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Хубава статия, но ядките са богати на омега 6 мастни киселини, които трябва да се ядат в много малки количества, които да са 1:1 с омега 3 мастните киселини. Вторите се набавят много по-трудно и повечето хора се претъпкават с омега 6, което изобщо не е полезно. Сигнализирай за неуместен коментар