Здравословните навици, които ще променят живота ни

Трябва да направим грижата за себе си приоритет

03.10.2022 | 10:22 Редактор: Ваня Кузманова
Здравословните навици, които ще променят живота ни

Изкушенията дебнат отвсякъде и ние посягаме към нещо сладичко, за да се успокоим, да си починем, да откраднем пет минути за себе си. А след това? Започваме да изпитваме вина и да се укоряваме, че отново не сме спазили собственото си правило.

Ставайте рано

Научни изследвания показват позитивната връзка между ранното ставане и по-доброто настроение. По възможност – още в първите минути от събуждането, се опитайте да застанете с лице към пряка слънчева светлина – това ще даде сигнал на тялото ви, че денят е започнал. Всички ваши системи ще отговорят на този сигнал – и в резултат ще се чувствате по-свежи и готови за това, което ви предстои. Ако към това добавите и няколко изречения за благодарност – ето ви рецепта за един прекрасен ден!

Намерете време за движение

Разберете – това е наистина важно! Проучвания доказват, че обездвижването и седенето по осем часа на ден са равносилни на пушене и затлъстяване. Опитайте се да сте активни. Много хора ще намерят оправдание и ще кажат: "Нямам време за фитнес". Разберете – не става въпрос за това. Само 30 минути на ден са ви достатъчни! Можете да слезете една спирка по-рано напът за офиса; да разходите кучето и да поиграете с него; да обиколите блока няколко пъти – каквото и да е! Ставайте поне веднъж на всеки час, докато работите, а през това време можете да направите 10-ина клякания. Защо не? В края на работния ден може да сте направили 80 клякания! Това никак не е зле, нали?

Направете грижата за себе си приоритет!

Повярвайте, вие сте най-ценният си актив! Трябва да се грижим за себе си, преди всичко останало! Постарайте се да намерите време и да направите нещо за себе си. Може да е нещо лесно и просто – например – медитирайте, отправете молитва, водете си дневник или пък за няколко минути се фокусирайте върху нещо, различно от работните задачи. Това ще ви помогне не само за психическото, но и за физическото ви здраве. Трябва да се грижим за себе си и да се опитаме да не стигаме до момента, в който прегаряме. Ако времето ви позволява, запишете се на курс и правете нещо, в което влагате страст.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК