Какво е важно да казваме на децата си всеки ден?

Казвайте "обичам те" поне по няколко път на ден

25.09.2022 | 14:34 Редактор: Теодора Патронова
Какво е важно да казваме на децата си всеки ден?

Невинаги можем да преценим какво, как и кога да кажем на децата си. Не сме се родили научени и ни се налага в хода на времето да придобиваме знания и умения за нелеката мисия, наречена “родителство”. По какъв начин можем да помогнем на децата си за тяхното личностно развитие и самочувствие? Можем да направим това, използвайки силата на думите.

1. Винаги ще бъда до теб

Тези думи ще помогнат на детето ви да се чувства защитено и подкрепяно от вас. Освен това, така създавате чувство на доверие между вас, което ще помогне да затвърдите и задълбочите още повече връзката си.

2. Как е твоят приятел...?

Когато се интересувате от приятелствата на децата ви, вие се интересувате косвено от техния живот. По този начин създавате предпоставки за отворена комуникация между вас. Тренирайте този навик, тъй като той ще ви бъде от полза, когато детето ви порасне.

3. Какво прави днес в училище?

Този въпрос насърчава комуникацията между вас и макар невинаги да е склонно да ви отговори веднага, не се отказвайте да показвате интерес към живота на детето си и какво се случва в неговото ежедневие.

4. За какво си благодарен днес?

Много важен въпрос, както за децата, така и за възрастните. Той ще провокира детето да се учи да бъде благодарно и да оценява малките неща от ежедневието.

5.Обичам те

Казвайте го поне по няколко път на ден – за предпочитане с прегръдка и целувка.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК