Как да облекчим раздразнените черва?

Добре е да избягваме фибрите, които се съдържат в плодовете

12.09.2022 | 10:08 Редактор: Ваня Кузманова
Как да облекчим раздразнените черва?

Едно стомашно разстройство например може да ни попречи и да наруши дневния ни ритъм на живот, настроението ни и възможността да изпълняваме поетите ангажименти.

Как ще познаем, ако имаме раздразнени черва?

За това, макар и много познато състояние, лекарите все още нямат достатъчно данни от изследвания, но се смята, че в най-общ план това е нарушение във функционирането на червата, което може да бъде причинено от много фактори.

На първо място, разбира се е храната. За всеки човек тя може да е различна. Някой автори дори препоръчват воденето на хранителен дневник, тъй като всеки човек сам може да определи храната, която причинява дискомфорт.

Какви са симптомите?

Най-често това са подуване на стомаха, гадене, киселини, газове, промяна в цвета, консистенцията и честотата при изхождане.

Какво можете да направите, за да облекчите това състояние?

За всяко едно по-сериозно състояние, най-добре е да се консултирате със специалист. Все пак, има неща, които бихте могли да направите – правилният избор на храни е едно от тях. Всички знаем за положителното влияние на фибрите, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и някои от зърнените храни. При това състояние обаче е по-добре да ги избягвате, тъй като те допълнително могат да го изострят.

Кои храни да избягвате?

Храните, чиято употреба е редно да ограничите за определено време са: ябълки, праскови, нектарини, диня. От зеленчуците избягвайте – броколи, зеле, карфиол. Препоръчително е да преустановите приемането на бобови и зърнени култури. Както при всяко едно деликатно състояние, така и при това се препоръчва консумацията на леки храни, които не са силно овкусени с подправки и особено пикантни такива.

Повече по темата четете в Аz-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Кои са леките храни? То месото остана. По принцип не дразни, но лека храна не е. Сигнализирай за неуместен коментар