Проблемите с червата влияят сериозно на здравето

Балансираните черва имат по-малко трудности при обработката на храната и елиминирането на отпадъците

24.05.2022 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Проблемите с червата влияят сериозно на здравето

Невероятната сложност на червата и нейното значение за цялостното ни здраве е тема на нарастващи изследвания в медицинската общност. Многобройни проучвания през последните две десетилетия показват връзка между здравето на червата и имунната система, настроението, психичното здраве, автоимунните заболявания, ендокринните заболявания, кожните заболявания и дори рака.

Терминът "чревен микробиом" се отнася конкретно до живите микроорганизми в нашите черва. Човек има около 300 до 500 различни вида бактерии в храносмилателния си тракт. Докато някои микроорганизми са вредни за нашето здраве, много от тях са невероятно полезни и дори необходими за здравото тяло.

Наличието на голямо разнообразие от тези добри бактерии в червата може да подобри функцията на имунната ни система, да подобри симптомите на депресия, да помогне в борбата със затлъстяването и да осигури много други ползи.

Много аспекти на съвременния живот като стрес, недоспиване, ядене на преработени храни и на такива с високо съдържание на захар, прием на антибиотици и др., могат да увредят чревния ни микробиом. Това от своя страна може да повлияе на други аспекти на нашето здраве.

Има редица начини, по които можем да се досетим, че имаме проблем с червата. Ето няколко от най-често срещаните признаци:

Разстроен стомах

Стомашните смущения като газове, подуване на корема, запек, диария и киселини могат да бъдат признаци на проблеми с червата. Балансираните черва ще имат по-малко трудности при обработката на храната и елиминирането на отпадъците.

Хранене с високо съдържание на захар

Консумирането основно на преработени храни и такива с добавена захар може да намали количеството на добри бактерии в червата. Този дисбаланс може да причини повишено желание за захар, което пък може да увреди още повече червата.

Високите количества рафинирани захари, особено високофруктозен царевичен сироп, са свързани с повишено възпаление в тялото. Възпалението може да бъде предшественик на редица заболявания.

Четете повече по темата в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК