Хмелът има болкоуспокояващо действие и подобрява храносмилането

Той се използва при нервна възбуда, безсъние и за повишаване на апетита

10.05.2022 | 15:22 Редактор: Ваня Кузманова
Хмелът има болкоуспокояващо действие и подобрява храносмилането

Хмелът е многогодишно, увивно, тревисто растение от семейство Конопови. Стъблото достига дължина 3—6 м. Листата са срещуположни. Цъфти от май до август. Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Отглежда се и като културно растение в различните райони на страната. 

Близо 2600 стопанства в Европейския съюз отглеждат хмел. Той е основна суровина за производство на бира, която придава специфичния горчив вкус на напитката, а също така има и консервиращи свойства.

Действие. Шишарките на хмела имат успокояващо, болкоуспокояващо и противоспастично действие. Влизат в състава на различни чайове с успокояващо действие. Притежават още диуретично и противовъзпалително действие, възбуждат апетита и подобряват храносмилането. Доказано е, че екстракти от шишарките на хмела имат естрогенен ефект (подобен на естрогенните хормони на яйчника). 

Приложение. Хмелът се употребява при нервна възбуда, безсъние, полова възбуда, климактерични нервни оплаквания. Проявява спазмолитично, диуретично и противовъзпалително действие. Хмелът се употребява още при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища и за повишаване на апетита. Външно шишарките на хмела се прилагат под формата на лапи и компреси при кожни рани, при ревматични и подагрозни болки. Използват се още при ранно опадане на косата. 

Хмелът не бива да се използва при хора със стенокардия и прекарани инфаркти и инсулти. Противопоказан е и при шофиране, както за бременни, така и кърмещи жени.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК