Предупреждение от лекарите: Увеличават се случаите на кървене в стомаха

Покрай пандемията хората масово се самолекуват или превишават дозата на медикаментите

15.03.2022 | 19:23 Редактор: Ваня Кузманова

Лекари предупреждават - рязко са се увеличили случаите на кървене от стомаха. Какви са причините за тревожната тенденция и има ли връзка тя с Ковид пандемията? 

Срещаме 88-годишната Иванка пред аптеката. Казва, че пие аспирин всяка вечер. 

"Имам много заболявания и заради това", каза пациентът Иванка. 

Лекарите обаче предупреждават, че повишеният прием на аспирин крие рискове, а комбинирането му с медикаменти за разреждане на кръвта, основно покрай Ковид-19 повишава риска от кървене в стомаха.  

"Те се включват като терапия при много пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като намаляват риска от сериозен сърдечно-съдов инцидент, но тази антикоагулантна терапия крие и своите рискове и най-честото усложнение е хеморагията, посочи гастроентерологът от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" д-р Станислав Чурчев.  

От друга страна зачестилата употреба на антибиотици по време на пандемията също има сериозни последствия, защото те вредят върху стомашно-чревния тракт. 

"Когато се прекалява с антибиотици може да доведе до псевдомембранозен колит и отново изисква нашата намеса", каза специализантът д-р Тодор Ангелов.  

А засилена употреба на антибиотици през последните две години наблюдават и аптекарите. 

"Широкоспектърни, да, предписват се много и то, защото не се знае причинителят какъв е. Просто лекарите се презастраховат по този начин. Когато става въпрос за кървене от стомаха е необходима спешна лекарска намеса, защото тези състояния са животозастрашаващи", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

"Някой път кръвозагубата е голяма, болният пристига и вие не знаете колко кръвни единици е загубил, затова трябва да се отиде в спешна зала", посочи началникът на клиника по гастроентерология проф. д-р Борислав Владимиров. 

Лекарите предупреждават, че покрай пандемията хората масово се самолекуват или превишават дозата на медикаментите, което също е голяма грешка.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК