Второ издание на "Ало, Космос! Говори България!", възможно е събитието да стане ежегодно

Сред изненадите във второто издание на детско-научния фестивал ще бъде разказът за технологията за телепортация

30.08.2022 | 19:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Български деца и ученици ще могат да зададат въпроси към учени и астронавти от НАСА. На 13-ти септември в "София Тех Парк" ще се проведе второто издание на детско-научния фестивал "Ало, Космос! Говори България!". Организатор е Атлантическият клуб у нас.

Деца и младежи от цялата страна ще имат възможността да зададат въпроси от научен характер към американската астронавтка Ани Фишър, както и към учени от ЦЕРН. Събитието ще се проведе за втора поредна година.

"Миналата година имаше една кулминация и това беше живият разговор с астронавтите, които орбитираха в Международната космическа станция, но този път освен разговор с жив астронавт, това е Ани Фишър - първата майка летяла в Космоса, ние ще направим и виртуална връзка с ЦЕРН, където се произвеждат черните дупки. Имаме разговор с най-отдалечената точка Южния и Северния полюс", заяви д-р Соломон Паси.

Сред изненадите във второто издание на детско-научния фестивал ще бъде разказът за технологията за телепортация.

"Имаме един много впечатляващ български експеримент, който е от проф. Лъчезар Георгиев от Института за ядрени изследвания, който използва такава технология, която може да бъде използвана за телепортация. Не може да кажем, че ще направим жива телепортация на човек още, далече сме до този момент, но искаме да покажем на децата технологията, по която може би те ще се телепортират", обясни д-р Паси.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита.

"Голям панаир на науката, както го наричаме, мултидисциплинарен. Включва различни науки от сферата на Космоса, астрономията, биологията, химията, инженерните науки, информационните технологии. Може да си представите за каква мащабност говорим. И за възможност на нашите деца и на много широка публика да се докосне до магията на тази наука", твърди доц. д-р Милена Георгиева.

Идеята на събитието е да се превърне в традиция и да се провежда ежегодно.

"Това беше прецедент за Европа, защото бяхме първите, които осъществиха жива Зуум връзка с астронавти от Международната космическа станция. Представяте си за каква магия става дума. И се постарахме тази година да го превърнем в последващо събитие, да го надградим с много нови лекции и интересни хора", добави доц. д-р Георгиева.

Всички любители на Космоса на възраст от 6 до 19 години, могат да кандидатстват със своя научен въпрос до пети септември.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК