Българин стои зад камерите на мегаракетата на НАСА към Луната, заснемат и войната в Украйна

Важно за те да издържат на екстремни условия

30.08.2022 | 19:41 Редактор: Искра Ангелова

Българин е създателят на камерите за новата мегаракета на НАСА за полета до Луната. А платките са проектирани в България.

Инж. д-р Петко Динев е човекът, който проектира 14-те камери, разположени по корпуса на новата мегаракета на NASA - "Артемис 1". А тяхната задача е важна - да следят дали ракетата работи правилно.

"Първата мисия на част от камерите е да наблюдават как се откачат тези два бустера, те трябва едновременно да се отделят. Също така има камери, които следят за отделянето на съответните степени, след това откачането на спускаемата капсула "Орион", сподели той.

Важно за камерите обаче е да издържат на екстремни условия. 

"Трябва да сме сигурни, че камерата издържа на много големи ускорения и вибрации, да издържа на много високи температури. Нашите камери са от минус 40 до плюс 85 градуса, камерата трябва да може да работи във вакуум, трябва да се осигури, че тези камери работят с много силна радиация", подчерта инж. д-р Петко Динев.

Те са дело изцяло на български екип.

нашето производство работят само българи, има български ръце и очи, които са видели тези камери до момента, в който сме ги предали на НАСА", допълни той.

От 1992 година Петко Динев работи с НАСА, а от 2015 по проекта "Артемис 1". Негови камери обикалят постоянно Космоса.

"Може би над 1000 наши камери са в Космоса на спътници. Наши камери заснеха Луната от израелския полет. Наши камери се въртят около Земята на малки спътници, почти всички снимки, които светът вижда от войната в Украйна, са направени с наши камери.", коментира още инж. Динев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК