Нелеп пропуск: Ето защо НАСА не успя да изстреля най-мощната си ракета

Полетът се отлага с поне 4 дни

29.08.2022 | 19:36 Редактор: Петя Кръстева

Фалстарт на първия от десетилетия полет до Луната. Заради проблем с един от двигателите НАСА не успя да изстреля най-мощната ракета в историята си. Полетът ще се забави с поне 4 дни.

Докато светът отброяваше последните 50 минути до изстрелването ѝ, стана ясно, че първият от над 50 години полет до Луната ще се отложи.  Ракетата трябваше да изпрати безпилотната капсула Orion в лунна орбита. По план в капсулата нямаше да има астронавти, а манекени със скафандри от ново поколение. Основната цел беше да се анализира дали скафандрите устояват на радиацията. 

От Американската космическа агенция откриха проблем в един от основните двигатели на гигантския кораб, след като е започнало пълненето на основните горивни резервоари с течен водород и течен кислород. Повече от два часа инженерите опитваха да отстранят повредата, но без успех. Оказа се, че проблемът се е явил в единствената система, която не е била тествана предварително. 

"Няма да стартираме, докато не сме сигурни. Ще го поправим и тогава ще летим", коментира Бил Нелсън, който е администратор в НАСА.

Поне 200 000 души се събраха по плажовете до космическия център "Кенеди". Следващата възможност за изстрелването е в двучасов прозорец на 2 септември.

"Тази ракета ще бъде по-голяма, по-шумна и по-впечатляваща от всички, които сте виждали преди. Няма нищо подобно на усещането – не просто да го чуеш, но и да го почувстваш, че те облива. Следващата мисия с екипаж от астронавти, наречена "Артемида 2", е насрочена за 2024 година. Целта на НАСА е да върне астронавтите на Луната с третия полет през 2025 г.", заяви Лорна Кена - вицепрезидент на Jacobs Space Operations Group.

"Всичко, което правим с този полет "Artemis" I, го гледаме през призмата на това какво можем да предвидим и всичко, което ще намали риска за мисията с екипаж "Artemis" II. SLS е най-мощното превозно средство, разработвано някога от НАСА", категоричен бе астронавтът Ранди Бресник.

Очаква се първата жена и първият цветнокож човек да стигнат до Луната след три години. Мисията на Луната ще постави основите за полети до Марс през 2040 г. 

Когато бъде изстреляна, капсулата трябва да обиколи Луната за шест седмици преди да се върне у дома - на Земята, за да се приводни в Тихия океан.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Никога няма да излетят ***. Ура. И Космоса не ги иска. Никога не са летели до Луната и никога няма да летят. Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
БОМБАТА
преди 1 година
СТИГА ФЕЙКОВЕ.СИГА ЕВТИНА ПРОПАГАНДА. ПЪРВО ГО НАПРАВЕТЕ ТОЗИ ПОЛЕТ И ТОГАВА БЙТЕ ТЪПАНА. Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Никъде няма да отидат,камо ли на луната.Както преди 50г.Всичко е фейк нюз,в студията на Бооливууд,за промиване на масите,защо мислите няма екипаж от хора,а само кукли. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
3
9 rate up comment rate down comment 10
анонимен
преди 1 година
3 години...пеша ли ще вървят..първият път стигнаха за 4 дена..до снимачната площадка Сигнализирай за неуместен коментар
2
18 rate up comment rate down comment 7
Случайно прочел
преди 1 година
Чудно ми е, как преди 53 години Сатурн 5 излетя без предварителен тест и с какви скафандри са летели,че сега не знаят !? Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 6
америка
преди 1 година
Лошо качество! Правили са я в петък следобед.... Сигнализирай за неуместен коментар