Как да разбера дали съм бременна?

Някои дами веднага усещат настъпващи промени в тялото си

29.08.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
Как да разбера дали съм бременна?

Бременността е един от най-желаните и чакани периоди за много двойки, които мечтаят да имат дете. Въпреки, че носи и немалък дискомфорт на бъдещата майка, то той е и най-прекрасното изживяване.

В тази връзка признаците на бременността, особено ранните такива, могат да бъдат различни при всяка една жена. Някои дами са по-сензитивни и веднага усещат настъпващи промени в тялото си още преди да започнат да се появяват каквито и да е било симптоми.

Един от най-често срещаните признаци за наличието на бременност е закъснение на цикъла. Това е така, тъй като след като има зачеване, тялото на жената започва да произвежда хормони, които предизвикват прекъсване на овулацията и изхвърляне на лигавицата на матката.

Това, от своя страна, означава, че менструалният цикъл е спрял и това прекъсване ще продължи до раждането на бебето. Имайте предвид, обаче, че не винаги закъснението и липсата на цикъл е непременно признак за бременност. То може да се дължи и на други фактори като стрес, прекомерни физически упражнения, диети, хормонален дисбаланс и други.

Но какви биха могли да са другите ранни симптоми за наличие на бременност, нека да разгледаме по-долу.

Често срещани симптоми при бременност

Както по-горе споделихме, при всяка жена симптомите, които проявява, могат да варират и да бъдат много различни. Затова ви препоръчваме да не сравнявате вашето състояние с това на други жени.

Често уриниране

Това е още един често срещан признак при бременност. Причината за неговата поява е това, че имате повече кръв, отколкото преди. По време на бременността кръвоснабдяването на тялото ви се увеличава. Бъбреците ви филтрират кръвта и изхвърлят всичко ненужно. Колкото повече кръв има в тялото ви, толкова по-често ще бъде уринирането.

Чувство на умора и отпадналост

Много бременни жени още от самото начало започват да изпитват отпадналост и постоянна умора. Това се дължи на високите нива на прогестерона по време на бременността. Обикновено тази умора изчезва през втория триместър, но след него има отново възможност да се появи, като това е строго индивидуално.

Сутрешно гадене

Интересен е фактът, че познатото сутрешно гадене по време на бременността, може да се наблюдава не само по това време на деня, но и в останалата част от него. Гаденето или повръщането може да се появи още във втората седмица на бременността.

Не всяка жена изпитва гадене или повръщане, а и то може да се прояви в различна степен. Този симптом е напълно нормален и не бива да ви притеснява. Единствено е препоръчително да се стараете да приемате достатъчно вода, така че да не се дехидратирате и винаги се консултирайте с вашия лекар.

Болезнени и подути гърди

По време на бременността всяка жена се сблъсква с по-чувствителни и болезнени гърди. Това неразположение е временно и отшумява. То се дължи на промяната в нивата на хормоните.

Наред с често срещаните симптоми има и признаци, които по-рядко се наблюдават, но не са изключени. Част от тях са:

  • Зацапване - то е познато още като имплантационно кървене. Въпреки, че това може да бъде притеснително от гледна точка на вашето здраве, то има случаи, когато е признак на бременност. Обикновено се появява, когато ембрионът се е имплантирал в лигавицата на матката;
  • Поява или отсъствие на апетит - някои жени започват да изпитват непрекъснато чувство на глад, докато други нямат никакъв апетит. През този период някои храни стават предпочитани, докато към други може да се развие непоносимост;
  • Метален вкус в устата - някои жени споделят, че в началните етапи от бременността са изпитвали метален вкус в устата, особено при консумирането на определени храни;
  •  
  • Главоболие и замайване - това е също често срещан симптом наред с чувството на умора. Подобни признаци се дължат най-вече на настъпващите промени в нивата на хормоните;
  •  
  • Спазми - има жени, които усещат леки спазми, които наподобяват тези при менструация. Те са напълно нормални и обикновено отшумяват. В случай, че се наблюдават силни спазми и се усещат най-вече от едната страна, то е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ;
  •  
  • Промени в настроението - хормоните във вашето тяло непрекъснато се променят, а това оказва огромно влияние върху вашето настроение и това как се чувствате. Опитвайте се да се грижите за себе си, да си почивате и да правите неща, които приятно ви зареждат;
  •  
  • Подуване на корема - в началните етапи на бременността подуването на корема е свързано отново с промяна на хормоните в тялото.

Въпреки всички тези описани признаци един от най-добрите начини за проследяване на бременност си остава тестът за бременност. В случай, че забележите някой от тези симптоми, то можете да си набавите тест от аптеката, предназначен за домашна употреба.

Целта на тези тестове е да определят какво е нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG) в урината ви. В случай, че тестът е позитивен, то следва да се свържете с вашия лекар и да се назначат прегледи и изследвания, с които да се потвърдят наличието на бременността.

Снимка: Unsplash