Най-ефективните природни средства при тревожност и безпокойство

Чаят от лайка е известен със своите успокояващи свойства

27.08.2022 | 11:31 Редактор: Ваня Кузманова
Най-ефективните природни средства при тревожност и безпокойство

Тревожност и безпокойство са сред най-честите страдания в нашето съвремие. Натовареното ежедневие, стресът, проблемите, цялото напрежение, в което се намираме всеки ден, повишава нивата на стрес и безпокойство в организма. 

Ето кои са някои от най-ефективните природни средства срещу тревожност.

Чай от лайка

Чаят от лайка е известен със своите успокояващи свойства. Той действа благоприятно на нервната система заради някои активни съставки в лайката, съединения, които се свързват с рецепторите в мозъка, отговарящи за овладяването на стреса и безпокойството.

Зелен чай

Зеленият чай има свойството да успокоява нервната система. Той съдържа аминокиселина, наречена L-теанин – активна съставка в чая, която забавя сърдечния ритъм, намалява тревожността и безпокойството, балансира кръвното налягане. Редовното пиене на зелен чай може да намали симптомите на стрес и тревожност.

Валериана

Валерианата е билка, която има много мощни успокояващи свойства и неслучайно е основна съставна част от някои успокоителни медикаменти и добавки. Валерианата има завидни седативни свойства, които могат да влияят и като сънотворно в по-големи количества. Билката се използва успешно за успокояване на нервната система и потискане на тревожността.

Маточина

Маточината е друга билка с прекрасни свойства по отношение на нервната система. Тя подпомага съня, намалява стреса в тялото, като потиска безпокойството и тревожността. В допълнение маточината подобрява паметта и концентрацията, помага за повишаване на бдителността.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК