Кои са супер храните, които поддържат тялото пълно с енергия?

Нови изследвания показват, че черният шоколад е пълен с антиоксиданти и може да понижи кръвното налягане

27.08.2022 | 06:30 Редактор: Теодора Патронова
Кои са супер храните, които поддържат тялото пълно с енергия?

Съществуват “супер храни”, които са изключително полезни за човешкото здраве и поддържат тялото пълно с енергия. 

Боровинки

Пълни с антиоксиданти и фитофлавоноиди, тези плодове имат и високо съдържание на калий и витамин С. Те често присъстват в препоръчваната диета за хора, страдащи от сърдечни заболявания и рак, поради своя противовъзпалителен ефект.

Богати на Омега-3 риби

Най-големи количества Омега-3 се съдържат в мазните студеноводни риби като сьомгата, херингата, сардината и скумрията. Други източници на Омега-3 са яйцата, лененото семе и орехите. 

Фибри

Диета с високо съдържание на фибри стимулира поддържането на здравословни нива на холестерол и кръвна захар. Пълнозърнестите храни, бобът, плодовете и зеленчуците са добри източници. 

Чай

Общата антиоксидантна сила на черния чай е същата като на зеления чай. Въпреки това скорошно японско проучване на зеления чай установява, че мъжете, които го пият редовно, имат по-нисък холестерол от тези, които не пият изобщо. 

Калций

Калцият, съдържащ се най-вече в млечните продукти, помага за изграждането на здрави кости и предотвратява остеопорозата. Някои проучвания показват, че минералът може да помогне и при загуба на тегло. 

Черен шоколад

Нови изследвания показват, че черният шоколад е пълен с антиоксиданти и може да понижи кръвното налягане. Препоръчва се да е с 60% или по-високо съдържание на какао, т. е. колкото по-тъмен, толкова по-добре. Освен това, колкото по-тъмен е, толкова по-ниско е съдържанието на мазнини и захар. 

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК