Съветът на психолога: Майки, живейте в настоящето и кажете "сбогом" на вината

Да родиш и отгледаш дете е "задача", която може би се оказва една от най-предизвикателните в живота ни

24.08.2022 | 18:00 Редактор: Петя Кръстева
Съветът на психолога: Майки, живейте в настоящето и кажете

Да родиш и отгледаш дете е "задача", която може би се оказва една от най-предизвикателните в живота ни. В обществото битува мнение, че на жените им "идва отвътре" да са майки – истината е, че и те се учат на родителство – също както и татковците. Бременността е период, в който сякаш се подготвяме за това, което следва, но всъщност няма как да знаем какво точно ни очаква преди то да се случи.

Майчинството изисква физическа и психическа трансформация. В този период на жената ѝ се налага буквално да преобърне както ежедневния си режим, така и ритъма на отношенията с хората – с роднини, близки, приятели, дори със съпруга си. Освен промяна в заобикалящата ги среда, жените претърпяват и промяна в самите себе си. Научно доказано е, че мозъкът на жената претърпява големи изменения, след като тя роди, което е причина и за нейната лична трансформация.

Майчинството е прекрасно, но то може да бъде и стресиращо. Какво можем да направим, за да дадем на себе си поне част от любовта и вниманието, което даваме на близките си? 

Постоянните мисли за това какво може да стане (или да не стане) в бъдещето могат да ви подействат безкрайно изтощително. Освен това, те ви лишават от възможността да виждате красотата на настоящия момент. Живейте в днешния ден. За миг оставете мислите за бъдещето. Приемете, че е "окей", ако в дома ви е разхвърляно, приемете, че е "окей", ако имате съдове за миене. Поемете дълбоко дъх, вдишайте свежия въздух и се насладете на общуването си с децата!

Майчинството често пъти е съпроводено с очаквания за това какви "трябва да бъдат" нещата и как вие винаги "трябва" да сте с децата си. Освободете се от тези нереалистични очаквания! Вие сте най-добрата майка! Отнасяйте се по-нежно със себе си – макар и в началото да е трудно, след известно време ще забележите, че се чувствате по-добре и отношенията ви с членовете на семейството са се подобрили.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК