Как да разпознаем непоносимостта ни към захарта?

Симптомите варират значително сред хората

15.08.2022 | 18:21 Редактор: Петя Кръстева
Как да разпознаем непоносимостта ни към захарта?

За някои хора консумацията на захар може да причини гама от незабавни и понякога тежки симптоми, предполагащи алергия. Съществуват малко действителни доказателства, че алергиите към захар са реални и в повечето случаи това, което потърпевшият изпитва, се определя като непоносимост към захар. Въпреки че симптомите може да са подобни на хранителна алергия, основните механизми, по които възниква непоносимостта към храна, са много различни.

Когато човек за първи път консумира храна, към която е алергичен, неговото тялото образува антитела - имуноглобулин Е (IgE). По време на второто излагане на същия алерген (дори ако е след седмици или години) имунната система на алергичния човек задейства алармени сигнали и реагира чрез свързване на алергена с предварително образуваните имуноглобулини (IgE), предизвиквайки алергична реакция.

За разлика от това, хранителната непоносимост възниква, когато човек не е в състояние да разгради определени храни в своята храносмилателна система. Това може да се дължи на няколко различни фактора, включително ензимни дефицити или чувствителност към специфични вещества или добавки в храната.

Друга голяма разлика между алергична реакция и непоносимост е, че човек с непоносимост може да е в състояние да консумира малки парченца от проблемна храна без появата на проблеми.

Въпреки че някои проучвания показват, че са възможни алергии към захар, няма доказателства за специфичен за захарта имуноглобулин IgE, който да се образува при хора, които са преживели тежки пристъпи, подобни на алергия.

Симптомите на непоносимост към захар варират значително сред хората. Сред тях са стомашни болки, диария, подуване на корема, газове, гадене и повръщане,  главоболие, мигрена, хрипове или обрив.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК