Как емоциите влияят на здравословното ни състояние

Стресът може да се повиши в тялото ви, без да сте ядосани или гневни

26.07.2022 | 16:25 Редактор: Петя Кръстева
Как емоциите влияят на здравословното ни състояние

Поведението ни, отношението към живота и към хората в него, а също и начините, по които реагираме, оказват огромно влияние върху това как се чувстваме. Начинът, по който се чувстваме пък е важен фактор за върху здравословното ни състояние. Ефектът, който емоциите имат над физическото здраве е значително по-голям, отколкото предполагаме. 

Неслучайно в традиционната медицина на много източни народи е заложена медитацията. Тя е изключително важна за успокояване на психичното и емоционалното състояние, за да бъде тялото здраво. Духът и емоциите, психическото състояние, в което се намираме, имат изключително голямо значение за това в какво физическо здраве ще бъдем. Емоциите като гняв и стрес влияят изключително негативно на организма.

Гняв 

Гневът е една от най-коварните емоции. Трудно е да избягаме от него, но е важно да се научим да го овладяваме и да не му се поддаваме, защото той може да причини високо кръвно налягане. Гневът кара надбъбречните жлези да произвеждат огромни количества хормони на стреса – кортизол и адреналин. Те повишават кръвното налягане, холестерола, оказват силно отрицателно влияние върху клетъчното делене и процесите на стареене. 

Стрес 

Стресът и гневът са свързани, но невинаги вървят ръка за ръка. Стресът може да се повиши в тялото ви, без да сте ядосани или гневни. Той е емоция, която често дори не осъзнаваме. Макар понякога да не усещаме, че сме под стрес, той все пак оказва влияние върху здравословното ни състояние, като действа крайно негативно върху него. Стресът може да ви накара да се чувствате преуморени без видима причина, неспособни да се справяте с ежедневните си ангажименти. Освен това, той може да ви направи по-податливи на вирусни инфекции или да направи справянето с тях по-трудно и бавно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК