Внимавайте с тренировките в горещите дни

Охлаждането на тялото е изключително важно

26.07.2022 | 13:20 Редактор: Ваня Кузманова
Внимавайте с тренировките в горещите дни

Високите летни температури много често са причина хората да пропуснат своите тренировки. Поддържането на добра физическа активност в горещото време не е невъзможна.

Рискът от топлинния стрес и съпътстващите го неблагоприятни ефекти е по-висок сред по-възрастните, децата, бременните жени и хората със съпътстващи здравословни проблеми. Това са основните групи от хора, които прекратяват своите тренировки заради промяна в температурите.

Когато стресът от упражненията и топлината се комбинират, тялото е подложено на голямо напрежение, за да се намали телесната температура. Един от най-забележимите начини, по които тялото реагира на тези промени, е изпотяването. То е много важно за охлаждането на тялото.

Настъпващите с температурите промени в човешкия организъм налагат извършването на различни физически активности с повишено внимание за добрата му хидратация. Практикуването на тренировки с по-нисък интензитет също е от полза при горещините, както и тяхното предварително планиране спрямо температурните изменения.

Охлаждането на тялото в това време е изключително важно. То може да се постигне по различни начини - чрез чаша студена вода, студена кърпа или студен душ.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК