Какво е важно да правим след тренировка?

Има важни практики, които е добре да следвате за повече здраве и добри резултати

15.05.2022 | 16:30 Редактор: Теодора Патронова
Какво е важно да правим след тренировка?

Преди тренировка е добре да се прави загрявка, в която целта е мускулите, сухожилията, връзките и ставите да се подготвят за натоварването, което им предстои. Разтягането след тренировка е не по-малко важно за правилното и бързо възстановяване на мускулите. Заедно с него има и други важни практики, които е добре да следвате след тренировка за повече здраве и добри резултати. 

 Активно възстановяване.

След интензивна тренировка, каквито са тичането или вдигането на тежести, интервалните и високоинтензивните тренировки, е много важно да практикувате активно възстановяване. Важно е например да приключите тичането или спринта с продължителна разходка или умерено ходене, което постепенно да се забавя, за да дадете възможност на сърдечния ритъм да се нормализира. Избягвайте просто да спирате след тренировката и да правите рязка граница между интензивното натоварване и пълния покой.

Статично разтягане.

Разтягането е повече от ключово след каквато и да е тренировка без значение от интензитета и продължителността ѝ. Разтягането ще ви помогне да чувствате по-малко мускулна треска и скованост на следващия ден. Ще се намали дискомфортът, а движенията ви ще бъдат по-свободни.

Консумирайте достатъчно протеини.

След физическо натоварване мускулите и клетките се нуждаят от протеини, за да възстановят разкъсаните или наранените мускулни влакна. Структурирайте храненето си така, че да си осигурите консумация на протеин и въглехидрати в рамките на около 30 до 60 минути след тренировка.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК