Какво трябва да ядем след тренировка?

Храната има много голямо значение за мускулите и за правилното протичане на процесите в клетките

06.04.2022 | 22:35 Редактор: Теодора Патронова
Какво трябва да ядем след тренировка?

Храната, която ядете след тренировка, има много голямо значение за мускулите, възстановяването, за правилното протичане на процесите в клетките.  Храната след приключване на физическото натоварване има за цел да възстанови уврежданията в мускулите и изчерпаните запаси от енергия в тях. Така че, има голямо значение какво консумирате след тренировка. 

Когато тренирате, мускулите използват целия си натрупан запас от гликоген, който осигурява енергия, според healthline.com. След като приключите с тренировката, особено ако е високоинтензивна, тези запаси са изцяло изчерпани. Тоест, вие се нуждаете от бърз начин да ги възстановите. Въглехидратите имат именно такъв ефект, но не рафинираните и определено не захарите.

Сред най-подходящите въглехидрати за след тренировка са овесените ядки, сладки картофи, плодове, киноа, бобови. В тях се съдържат сложни въглехидрати, които осигуряват нужните запаси от гликоген в мускулите.

Освен качествени въглехидрати, храната след тренировка трябва да съдържа и ценни протеини. Те ще помогнат на мускулите да се възстановят и да се изградят. Най-добрите протеини след тренировка са яйцата, протеинът на прах, киселото мляко, сьомгата, чистото пилешко филе.

Препоръчително е храната да се приема около 30 минути след тренировка, но не повече от 1 час. Това е времето, в което тялото е „гладно“ за качествени хранителни вещества, с помощта на които да възстанови енергията и мускулните си влакна, според Livestrong.com. Ако обичате да пиете протеинов шейк след тренировка, можете да го съчетаете с малко плод и малко кисело мляко.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК