Добрите и лошите страни на всекидневните тренировки във фитнеса

Интензивните тренировки всеки ден може да имат негативен ефект

04.04.2022 | 13:06 Редактор: Ваня Кузманова
Добрите и лошите страни на всекидневните тренировки във фитнеса

Ако сте мотивирани да спортувате и тренирате редовно, това е похвално. Но трябва да знаете, че както с всичко останало здравословно, така и с тренировките не бива да се прекалява. В противен случай те имат тъкмо обратния ефект.

Проучване, цитирано от aarp.org и healthdigest.com констатира, че трениращите по 450 минути всяка седмица имат до 37% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които водят заседнал начин на живот. Това представлява тренировки всеки ден по около 1 час или малко повече.

Редовните упражнения и тренировки се свързват с по-нисък риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, рак, преждевременна смърт, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Редовното ежедневно посещение на фитнеса може да подобри цялостното здравословно състояние, кондицията, издръжливостта, добрата форма. Резултатите, разбира се, зависят от вида на тренировките, продължителността им, степента на натоварване и редица други фактори. Можете например да комбинирате силови тренировки с кардио, за да можете едновременно да горите мазнини и да трупате мускулна маса.

За женското здраве е важно да се правят упражнения с тежести 4 пъти седмично, за да има мускулен растеж, важен за контрола на хормоните. Аеробните (кардио) упражнения също са важни за подобряване на цялостното състояние на организма, издръжливостта, редукцията на мастна тъкан.

Редовните тренировки имат голяма важност и за увеличаване на костната плътност. Те стимулират синтеза на костно вещество, което е особено важно за превенцията на остеопороза. Имат принос и в превенцията на фрактури, увреждания на костната система в дългосрочен план. Такова значение имат както тренировките с тежести, собствено тегло и съпротивление, така и кардиоупражненията.

Ходенето на фитнес всеки ден и интензивните тренировки обаче може да имат негативен ефект. Претренирането е явление, което се случва често, когато човек не обръща внимание на тялото си и това как реагира то на претоварването.

Симптомите на претрениране най-често са мускулни болки, трудно възстановяване, липса на енергия и изтощение, намалена производителност, недоспиване, неспокоен сън, крампи.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК