Повишава ли антителата тренировката след ваксинация?

Съществуват две теории за причината водеща до повишаването на антителата

09.03.2022 | 20:22 Редактор: Ваня Кузманова
Повишава ли антителата тренировката след ваксинация?

Една 90-минутна тренировка би могла да засили имунния отговор сред тези, които са се ваксинирали срещу грип или Ковид-19. Тази информация е предоставена от ново проучване на Държавния университет на Айова.

Съществуват две вероятни теории за причината водеща до повишаването на антителата. Едната е, че тренировките засилват притока на кръв и лимфа, което насърчава циркулацията на имунните клетки. Втората хипотеза е, че упражненията създават сериозен стрес, който води до възпалителен отговор. Той би могъл да стимулира производството на интерферони и антитела, които се борят с различни патогени.

Включените в изследването участници, са такива, които са поставили една от трите ваксини - за Ковид-19, за пандемичния грип H1N1 от 2009 г. или за сезонния грип. Екипът от учени наблюдава по какъв начин ще се отрази 90 минути колоездене, ходене на открито или джогинг върху реакцията на антитела.

30 минути след поставянето на ваксината срещу грип или първа доза от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу Ковид-19 участниците правят активна тренировка. При тези хора се наблюдава образуването на по-голямо количество антитела в сравнение с участниците, които водят заседнал начин на живот или изобщо не са променили ежедневните си дейности след поставянето на ваксината.

Необходимо е провеждането на множество последващи изследвания, които да определят по какъв начин упражненията повлияват имунния отговор. Вероятно е взаимодействието на метаболитни, циркулаторни и биохимични фактори.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК