Важно е да следим гликемичния индекс на храната?

Гликемичният индекс се отнася само за храни, които съдържат въглехидрати

16.07.2022 | 22:35 Редактор: Ваня Кузманова
Важно е да следим гликемичния индекс на храната?

Гликемичният индекс - ГИ е стойност, използвана за измерване на това колко бързо въглехидратите в храната преминават в кръвния поток като глюкоза след усвояване. Колкото по-бързо се извършва този процес, толкова по-големи са промените в нивата на глюкозата в кръвта.

Гликемичният индекс на храната е факт, който трябва да се вземе предвид при диабет и неговата превенция. Плодовете са много здравословна храна, но също така са богати на захари. Въпреки това не е вярно, че пациентите с диабет не могат да консумират плодове.

Диетите с нисък гликемичен индекс помагат за контрол и предотвратяване на диабета. Плодовата захар е фруктоза, а не глюкоза, която се метаболизира по различен начин и не променя нивата на кръвната захар както другите захари. Познаването на гликемичния индекс на плодовете е полезно за поддържане на добър контрол на хранителния режим.

Гликемичен индекс

Диетите с нисък гликемичен индекс помагат за предотвратяване и контрол на диабета. Гликемичният индекс на дадена храна може да бъде нисък, среден или висок и се измерва по цифрова скала от 0 до 110.

Колкото по-висока е тази стойност, толкова повече кръвната захар се повишава, когато ги приемаме:

ГИ е висок, ако е по-голям от 70.
ГИ е среден, ако стойността е между 56 и 69.
ГИ е нисък, когато варира от 0 до 55.

Гликемичният индекс се отнася само за храни, които съдържат въглехидрати.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
@@
преди 1 година
Сега лятото масово прекаляваме с плодове, като си мислим, че са много полезни, а е точно обратното. По 2 плода на ден и толкова. Ама да не са една диня и един пъпеш! Сигнализирай за неуместен коментар