Как хомеопатията може да ни помогне при бърнаут?

Засегнатите се чувстват претоварени, имат трудности с концентрацията

07.07.2022 | 21:48 Редактор: Ваня Кузманова
Как хомеопатията може да ни помогне при бърнаут?

Излагането на хроничен стрес и прекомерното натоварване с работа могат да доведат до т. нар. "бърнаут" или "прегаряне": липса на енергия, изтощение, загуба на мотивация в работата, усещане за празнота, безсилие, безсмислие.

Терминът "бърнаут" е въведен от американския психотерапевт Хърбърт Фройденбергер през 1974 г., след като забелязва този професионален феномен сред своите колеги. Днес вече е установено, че от бърнаут могат да бъдат засегнати не само работещи в социалната сфера (лекари, учители, социални работници и др.), но и служители от всякакви професионални групи, дори и ученици.

Професионалното прегаряне, макар и вече широко популярно като термин и включено като синдром в Международната класификация на болестите на СЗО, все още не е класифицирано официално като медицинска диагноза.

Симптоми на бърнаута 

Дълбоко емоционално, физическо и умствено изтощение. 

Засегнатите се чувстват претоварени, имат трудности с концентрацията, намалена производителност. 
Силно негативно, дистанцирано до цинично отношение към работата и хората/клиентите, с които работят. 
На по-висок риск от бърнаут са изложени тези, които имат високи изисквания към себе си, които искат да се справят перфектно с всичко, като в същото време имат ниска самооценка и избягват конфликтите. 

Най-често от "прегаряне" страдат силно ангажирани с работата си професионалисти, които не могат да разчитат на подкрепа (няма кой да ги замени в случай на нужда). Те пренебрегват личните си нужди, измъчва ги това, че никога не им достига времето, нямат време за достатъчно почивка. Първоначално за засегнатите е трудно да се "изключат" след работа и да се възстановят достатъчно. Този предупредителен знак обаче рядко се разпознава.
 
Засегнатите могат да развият и психосоматични оплаквания. Наблюдават се повишена податливост към инфекции, тъй като стресът отслабва имунната защита. Могат да се появят смущения на съня, кошмари, храносмилателни нарушения, главоболие, сърцебиене, замаяност, високо кръвно налягане, затруднено дишане, промени в теглото и др. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК