"Прави изкуство, а не война": Украински художник помага на семейството си с изложба

В картините му се чете страх, но и надежда към по-добро

28.06.2022 | 19:46 Редактор: Ваня Кузманова

С призив "Прави изкуство, а не война" в къщата на София в столицата се откриват две специални изложби, средствата, от които са за подпомагане на украински семейства. Фокусът на инициативата е насочен към "Птиците" - авторска изложба на украинския художник Андрей Палвал.

Той е от Харков - един от най-засегнатите градове в Украйна. През март малко след началото на войната заедно със съпругата си и трите им малки деца се установяват в България. По професия Андрей е орнитолог, а по душа художник. Обича да рисува птици и казва, че до голяма степен в момента води живот подобен на техния – прелита от страна в страна, но винаги с мисъл за родината.

"Птиците за мен са като мигрантите, пресичат границите без паспорти. Всяка година ходят на различни места, но не забравят да се връщат у дома. Когато аз дойдох в България бях с тениска. на която пишеше "не забравяй да се върнеш у дома". Може би аз съм като тези птици. Те отразяват това, което чувствам, моменти от моя живот", каза украинският художник Андрей Палвал. 

Андрей е от малкото мъже, които в момента не са на бойното поле. 

"Всички мъже в Украйна са войници, но някои мъже като мен, които имат по три и повече деца могат да напуснат страната и да са със смейството си", посочи художникът. 

В България ръка му подават от "Къщата в София", които организират негова изложба. Средствата от нея са в подкрепа на семейството му. 

"На първата среща дойде едно семейство с три деца и понеже идваха само майки и баби, изведнъж видях един татко. Питах го дали можем да му помогнем. Той каза, че е художник и аз казах, че са дошли на правилното място", каза Дина Темелкова от "Къщата на София". 

В картините на Андрей Палвал се чете страх, но и надежда към по-добро.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК