Оригинали на Салвадор Дали оживяха в уникална изложба във Велико Търново

Посветена е на митичния прелъстител на женски сърца Казанова

18.05.2022 | 16:03 Редактор: Жаклина Иванова

Оригинали на Салвадор Дали представиха за първи път във Велико Търново. Произведенията на известния художник са част от изложбата "Казанова - мит в огледалото на визуалното изкуство". Досега изложбата е показвана само в Съединените щати, Франция и Япония.

Изложбата, посветена на митичния прелъстител на женски сърца - Казанова, представя оригинални произведения на творците на ХХ век - Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емили Бекат и Федерико Фелини.

"Тази изложба е върху мита за Казанова през погледа на пет различни художници. Всички те са творили през 20-и век, представители на различни школи - реалист, сюрреалист, импресионист. Творби, създадени през различни времена, изследвали един и същи мит", сподели заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

Творбите са част от сбирка от над 3000 картини на фамилията Кесаури - едни от най-големите колекционери на картини в Европа. Голяма част от творбите са от наследници, закупени са на аукциони в Европа и САЩ.

"Салвадор Дали е провокативен. Неговите картини са изпълнени с много символика. Той става известен и се налага като художник, който рисува еротични картини. Най-ранните картини в тази експозиция са на американски художник от 1925 година. Това са първите опити за илюстрации към литературно произведение. Направени са специално за тесен кръг от ценители в тираж от 1000 екземпляра и носят неговия подпис", обясни кураторът Василий Кесаури.

Ценители на изящното изкуство у нас за първи път се докосват до тези шедьоври. Изложбата ще остане във Велико Търново до 17 август.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК