"Последният първи" - изложба повдига завесата пред образа на Тодор Живков

Около 60 произведения разкриват взаимовръзката между изкуство и власт

16.06.2022 | 19:45 Редактор: Елеонора Танева

Изложба събира непоказвани творби с образа на Тодор Живков. "Последният първи" разкрива малко известни на публиката факти от живота на най-дълго управлявалия социалистически лидер в Източна Европа. 

Години след като портретите на Тодор Живков са свалени от стените на училища и държавни институции, неговият образ остава в историята. Сега обаче ликът му оживява в музей. Около 60 творби разкриват взаимовръзката между изкуство и власт.

"Концепцията за тази изложба, озаглавена "Последният първи", е да покаже сложните отношения между българската интелигенция и Комунистическата партия в лицето на Тодор Живков. Фактически той олицетворява тази система, тоталитарна или не, за близо половин век", сподели зам.-директорът на Националната галерия Николай Ущавалийски. 

В Музея за социалистическо изкуство могат да се видят композиции, произведения на приложните изкуства, текстил, керамика. Много от творбите се показват за първи път публично. Фокусът на изложбата са рисунки на т.нар. народни художници. 

В изложбата е включена и картина на Димитър Мурджев – охранител на Людмила Живкова. 

"Това е първият отстрелян благороден елен в България. Другарят Живков беше на върха като ловец. Поддържаше много стопанства в България", каза Велин Богдановски.

И въпреки че времената са други, тази непозната част от историята на българското изобразително изкуство, при която сляпо възхваляват вожда, заслужава да се види и от съвременния човек. А дали и в днешни времена е възможен подобен култ - предстои да видим.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК