Кои са най-честите причини за студените крака и ръце

Разпределението на кръвта в съдовете има основна роля за топлообмена в човешкия организъм

09.06.2022 | 12:08 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-честите причини за студените крака и ръце

Разпределението на кръвта в съдовете има основна роля за топлообмена в човешкия организъм. Чрез пренасочването на кръвта към кожата топлината се предава на въздуха в околната среда, което помага при охлаждане. Това е причината повечето хора да се зачервяват в по-горещите дни.

От друга страна, когато температурите са ниски и на човек му е студено, кръвоносните съдове в кожата се стесняват и кръвоснабдяването към кожата е по-малко. По-малко кръв означава по-малко отдаване на топлина. Това може да се забележи основно в ръцете и краката.

Обикновено промяната на температурата в крайниците е временна. Въпреки това, ако някой човек е с непрестанно студени ръце и крака, това може да бъде индикация за наличието на патологичен процес. Всеки процес или страничен фактор, който води до стесняване на кръвоносните съдове може да повлияе на температурата в крайниците.

Пример за това е синдромът на Рейно, при който някои кръвоносни съдове, отиващи към крайниците, временно се стесняват. Пациентите, страдащи от това заболяване обикновено имат бледи и студени пръсти на ръцете и краката. Други причини за променената терморегулация могат да бъдат имунния дефицит или някои патологични процеси, които се свързват с повишено кръвно налягане.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
брамбазък
преди 1 година
все са ми студени крайниците от дете... понякога си е просто физиология Сигнализирай за неуместен коментар