Защо е важно да прощаваме?

Когато простите на някого, вие прощавате на себе си

05.06.2022 | 09:20 Редактор: Теодора Патронова
Защо е важно да прощаваме?

Можете ли да простите на някого, който ви е наранил? Сигурно автоматично ви идва да кажете не. Прошката не означава, че ще забравите за случилото се. Тя обаче може да ви освободи и да ви помогне да продължите напред. 

Когато простите на някого, вие прощавате на себе си

Когато изпитвате гняв и негативни чувства към някого, който ви е наранил, те не са насочени само към неговото действие. Подсъзнателно вие вините и себе си, че сте го допуснали. Това са негативни емоции, насочени и към самите вас и те ви пречат да продължите напред.

Прощаването ще ви помогне да не се чувствате като жертва

Може да простите на някого и да изберете да не го видите повече. Така вие поемате контрола над емоциите си и действията си и не сте просто неоправдана жертва на обстоятелствата. Поемайки контрола, вие ще се отърсите от негативните емоции и ще можете да се фокусирате върху себе си и какво е добре за вас.

Прошката ви освобождава

Това ви позволява да върнете силата си обратно. Енергията и емоцията, които сте вложили толкова дълбоко в определен човек/ситуация, сега са свободни да бъдат преместени към някого/нещо, което е положително за вашето израстване и емоционално, психологическо и физическо здраве. Вече не сте приковани към някого, който изсмуква енергията ви и отнема живота от вас.

Прошката помага на вашето здраве

Отрицателните емоции ограбват енергията ви и оказват влияние върху тялото, ума и духа ви. Гневът, тревожността, депресията и ненужният стрес генерират отрицателно влияние върху тялото ви. Те могат да причинят повишено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм, безсъние, главоболие и усещане за безсилие. 

Прошката ви помага да продължите напред по своя житейски и духовен път

Прошката насърчава състраданието. Вие сте в състояние да се отнасяте към другите като част от човешкия опит. Чувствате за другите, както и за себе си. Емоционално и психологически необременени, можете да започнете на чисто и да оставяте миналото зад себе си. Прошката е акт на доброта и вътрешния мир.

Четете повече по темата в tialoto.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Факт. Важно е за собствените ни нерви преди всичко. Сигнализирай за неуместен коментар