Силата на прошката - традициите на Сирни заговезни (+СНИМКИ)

Започват великденските пости

06.03.2022 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева

Днес отбелязваме Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости.

По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. 

По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат.

На вечерната трапеза се слагат риба, масло, яйца, мляко, сирене, всякакви млечни продукти, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните ритуали – обичаят "амкане" или "хамкане" се прави именно след вечеря.

За да се изпълни ритуалът е необходимо да се свари яйце или да се приготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

В неделя се палят клади и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. А в Благоевград кукери гониха злите духове.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg 

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК