3 съвета, които ще ви помогнат да имате по-здрави нокти

30.05.2022 | 12:28 Редактор: Ваня Кузманова
3 съвета, които ще ви помогнат да имате по-здрави нокти

Индустрията за красота е пълна с предложения за подобряване на всеки аспект от външния ви вид – начина, по който изглежда кожата ви, копринената текстура или цвета на косата ви и ноктите ви. Но истината е – ноктите ви крият повече, отколкото си мислите.

Действителният вид на ноктите ви може да ви даде представа какво се случва вътре в тялото ви. Ще разбием три често срещани признака на ноктите и какво означават те. Освен това ще включим няколко средства, които да ви помогнат да отглеждате силни и здрави нокти.

Най-хубавото е че вече не е нужно да ходим до маникюристи или специализирани магазини, понеже можем да намерим нужните продукти за поддържането на ноктите ни здрави и красиви на места които ходим често. Например в кауфланд брошура често се срещат достъпни и качествени материали за домашна употреба. 

1. Крехкост

Чупливите нокти са едни от най-честите оплаквания на ноктите и попадат в две категории:

•    Суха и чуплива - Това често е резултат от недостиг на витамини А и F, калций или есенциални мастни киселини. Тези хранителни вещества са жизненоважни за здрави нокти.

•    Мека и крехка - Това състояние може да бъде причинено от излагане на ноктите ви на прекомерна влага, химикали като лак или средство за отстраняване на нокти, домакински почистващи препарати или детергенти. 
Чупливите нокти могат да възникнат и от:

•    Нормалният процес на стареене - Това може да доведе до отслабване на кератиновите нишки в ноктите.

•    Дефицит на желязо - Ако тялото ви няма достатъчно желязо, това може да доведе до ниски нива на червените кръвни клетки или анемия. Анемията може да се прояви чрез нокти с форма на лъжица или чупливи.

•    Хипотиреоидизъм - Ниските нива на щитовидната жлеза могат да доведат до множество симптоми, включително умора, наддаване на тегло и загуба на коса. Може да се отрази и на ноктите ви.

2. Разцепване или пилинг

Когато имате суха коса, виждате нацепени краища. Когато кожата ви е суха, може да забележите малки пукнатини. И вашите нокти не са по-различни.

Ако ноктите ви се белят, помислете за следното:

•    Разделяне на протеиновите слоеве, които изграждат нокътя

•    Ежедневно износване

•    Излагане на химикали, детергент или вода

•    Състояния на щитовидната жлеза

•    Недостиг на хранителни вещества, като ниско съдържание на калций, желязо или витамин В

3. Бразди

По ноктите ви могат да се образуват два вида бразди:

•    Хоризонтални бразди - Тези вдлъбнатини преминават от едната страна на ноктите ви до другата

•    Вертикални бразди - Те се движат от кутикулата ви до върха на нокътя.

Вертикалните бразди са по-чести от хоризонталните. За мнозина това е нормална част от процеса на стареене или от неправилно храносмилане. За други това може да показва дефицит на мастноразтворими хранителни вещества или витамин В.

Хоризонталните бразди често се появяват, след като изпитате физически стрес. Тези хребети могат да бъдат от заболяване, лекарства, операция или недохранване. Това също може да е признак на по-тежко състояние. Ако забележите хоризонтални ръбове по ноктите си, най-добре е да ги проверите.

Какво трябва и не трябва за оптимална грижа за ноктите?

Показват ли ноктите ви някой от горните признаци? Ако е така, ето какво можете да направите:

•    Проверете за недостатъци в диетата си. Вие сте това, което ядете и резултатите могат да се видят в ноктите ви. Направете си кръвни изследвания и разгледайте нивата на желязо, калций, биотин, витамин В и мастни киселини.

•    Вземете добавка за нокти. Биотинът или колагенът са фантастични възможности и качествен източник на есенциални мастни киселини. Добавките са ефективен начин за поддържане на по-твърди, по-дебели нокти. 

•    Дайте на ноктите си малко TLC. Дръжте ноктите си подстригани и пилирани. Хидратирайте кожичките си с жожоба или зехтин. Помислете да им дадете почивка от токсичния лак за нокти, който може да дехидратира и изцапа ноктите ви.

Какво ви казват ноктите ви?

Как изглеждат и се чувстват ноктите ви може да ви даде ценна представа за това какво се случва в тялото ви. Каквито и да са проблемите ви с ноктите, внимавайте и помислете да ги подкрепите с един от горните съвети. Вашите нокти - и тялото - ще ви благодарят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК