Как да разберем дали ни манипулират?

Манипулаторите винаги искат да контролират

26.05.2022 | 10:28 Редактор: Теодора Патронова
Как да разберем дали ни манипулират?

Всеки ден общуваме с различни хора. Някъде там, в лицето на роднина, любим човек, приятел или колега се крие манипулаторът. Често той действа така, че ние се оплитаме в мрежата му и с години може да не осъзнаем, че сме обект на манипулациите му. 

Какво подсказва, че вие може би се намирате в такава позиция?

Обичайно поведение за манипулаторите е да бъдат мили и приятни в началото на взаимоотношенията, без значение от какъв характер са те, или след като се е случила критична ситуация с тях. Такива личности много добре са наясно, когато насреща си имат човек, който  се опитва да избягва конфликтите. Когато проявят агресия, създадат скандал от най-малкото, това е за да може другата страна да се откаже от нещо определено. 

Манипулаторите винаги искат да контролират, затова е важно да не забравяте да поставяте граници и да мислите най-напред за себе си.

Ако постоянно чувствате, че правите нещо насила, само за да не се създават конфликти с определен човек или група от хора, че действате срещу интересите си, за да угодите на всички, няма съмнение, че сте жертва на манипулация. 

Манипулативните хора ще ви накарат да се чувствате сякаш трябва постоянно да доказвате, че ги обичате, че ги уважавате. Ако не направите нещо според техните желания, те няма да се поколебаят да ви изкарат неблагодарници. 

Манипулаторите харесват да разиграват хората, за които смятат, че могат да бъдат тяхна жертва. Склонни са да изкривяват казаното от вас, да ви "слагат" думи в устата, да ви лъжат. 

Въпреки това вие настоявайте за открита комуникация и не позволявайте да ви вменят неща, които не сте казвали или обещавали. 

Манипулаторът винаги преувеличава, особено ако става въпрос за ваша вина или нещо, което не сте направили както трябва. Той винаги е жертвата, която дава всичко за всеки, а не получава достатъчно. Думите му винаги целят да се почувствате виновни, да съжалявате, дори когато не трябва.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК