Основните витамини и минерали, от които се нуждаем за здрави зъби

Калцият е сред най-важните минерали, тъй като подпомага укрепването на емайла

23.05.2022 | 23:42 Редактор: Ваня Кузманова
Основните витамини и минерали, от които се нуждаем за здрави зъби

Витамините и минералите са основни микроелементи, които участват във всички процеси в тялото. Разнообразието им е необходимо, за да се осигури достатъчен ресурс за здравословния синтез, растеж и делене на всяка клетка в организма. Както всяка тъкан, така и зъбите, се нуждаят от витамини и минерали, за да бъдат здрави, бели и да бъдат предпазени от кариес и разрушаване на емайла.

Калций

Калцият е известен с това, че е сред най-важните минерали за здрави зъби, тъй като подпомага укрепването на емайла. Този минерал е част от градивния състав на зъбите, което го прави незаменим в грижата за устната кухина, а и за костите. Най-богатите източници на калий са млечните продукти, листните зеленчуци, бадемите, бобовите.

Витамин D

Витамин D е много важен за зъбите, тъй като без неговото участие усвояването на калция е силно затруднено. Витамин D допринася за минералната плътност на зъбите, за изграждането на емайла, за пренасянето и усвояването на калция към зъбната и костната тъкан. Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина, защото организмът го синтезира с нейна помощ. Но той се среща и в някои храни, като морски дарове, водорасли, яйца, риба, тъмнозелени листни зеленчуци, сирена, гъби, цитруси.

Витамин С

Витамин С е много важен за имунната система, както е известно, но той е ценен и за зъбите. Витамин С играе съществена роля за растежа, възстановяването и поддържането на зъбите и костите. Храните с високо съдържание на витамин С са цитрусови плодове, киви, червени чушки, картофи.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК