От кои немлечни храни да си набавяме калций?

Благодарение на минерала имаме здрави кости и зъби

05.04.2022 | 10:05 Редактор: Ваня Кузманова
От кои немлечни храни да си набавяме калций?

Организмът ни се нуждае постоянно от калций. Благодарение на минерала ние имаме здрави кости и зъби. Известно е, че за набавянето му е необходима консумация на сирене и мляко, но само чрез тях ли можем да си набавим необходимото количество?

Половин чаша нарязано на кубчета тофу съдържа около 434 мг калций. Това е около една трета повече отколкото чаша еднопроцентно прясно мляко. Тофуто не е просто соево сирене, то е храна, която може да се добавя в различни ястия. Остава да откриете подходящ наръчник рецепти и да се възползвате от разнообразието на новите вкусове.

Пролетта е времето на зеленолистните зеленчуци, а когато става въпрос за желязо и още повече за калций, няма как да се изпусне споменаването на спанака. Една чаша сготвен спанак има около 250 мг калций, а кой би се нахранил с една чаша от него – със сигурност, е необходимо малко повече, за да се изпита засищане. Ако не постите, спанакът идеално се комбинира с извара, яйца, гъби, което дава едно здравословно и зареждащо силите и костите блюдо. 

Бадемовото мляко до скоро беше екзотика. На вкус бадемовото мляко няма как да се доближи до традиционната напитка, но това е една от най-полезните различни от водата течности. Бадемовото мляко често се предлага и обогатено с калций, въпреки че самите ядки, от които се произвежда, го съдържат – една чаша от обогатеното има около 450 мг калций.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК