Кои са полезните и вредните храни за нашите очи?

Правилното хранене може да спомогне за запазване на зрението

31.03.2022 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са полезните и вредните храни за нашите очи?

Доброто здраве на очите е важно, но за съжаление зрителните проблеми се увеличават с възрастта. Правилното хранене може да спомогне за запазване на зрението и да намали риска от сериозни състояния като свързаната с възрастта молекулярна дегенерация (AMD). Изследванията показват, че има видове мазнини, които трябва да се избягват, за да се намали рискът от проблеми със зрението, пише "Дейли Експрес".

Изследователи от Главната болница за слух и зрение в Масачузетс установиха, че прекомерното желание за мазни храни може да увеличи риска от развитие на свързаната с възрастта молекулярна дегенерация. Според проучване, публикувано в медицинското списание Archives of Ophthalmology, растителните, мононенаситените и полиненаситените мазнини, както и линоловата киселина, които често се срещат в нездравословните храни, излагат зрението на значителен риск.

Проучване, в което са участвали 349 пациенти на възраст от 55 до 80 години, склонни към болестта, е установило, че тези видове мазнини са вредни за здравето на очите. Според него, за да се избегнат тези мазнини, трябва да се избягват следните храни: маргарин, шоколад, торти и сладкиши, бисквити, фъстъчено масло и чипс.

Свързаната с възрастта молекулярна дегенерация е заболяване, което засяга централното зрение. Въпреки че рядко води до ослепяване, тя може да има изключително негативно въздействие върху здравето на очите, съобщава БГНЕС.

Основните рискови фактори, които допринасят за развитието ѝ, са: възраст над 50 години, тютюнопушене, високо кръвно налягане и честа консумация на храни с високо съдържание на мазнини.

За щастие има храни, които могат да ни помогнат да запазим зрението си.

Риба

Тъй като рибата е богата на полиненаситени омега-3 мастни киселини, тя спомага за укрепване на ретината и подобрява зрението. Някои проучвания твърдят, че редовната консумация на риба може да предотврати глаукома и AMD.

Ако обаче не ядете риба, можете просто да приемате омега-3 под формата на добавка.

Яйца

Яйчните жълтъци са пълни с витамини, които поддържат зрението ни в тонус. Типичният жълтък съдържа следните полезни за очите вещества: Витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк. Витамин А предпазва роговицата, а лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от глаукома и AMD. Цинкът позволява да виждаме по-добре в тъмното и при слаба светлина.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
С други думи, мазнините от неестествени източничи и преработени храни, са вредни и за зрението, както и за всичо друго. Сигнализирай за неуместен коментар