Без мазни храни, алкохол и цигари - как да облекчим киселините

Маточината намалява производството на стомашни киселини

20.05.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Без мазни храни, алкохол и цигари - как да облекчим киселините

Киселини в стомаха или гастроезофагеален рефлукс се появяват, когато киселината, произведена от стомаха, се връща обратно в хранопровода. Стомашните сокове, произвеждани от стомаха, са твърде кисели и агресивни за стените на хранопровода.

Как да ги облекчим?

Няколко мерки, прилагани ежедневно, могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с гастроезофагеалния рефлукс.

Избягване на тежки ястия и по-мазни храни. Храните с твърде високо съдържание на мазнини влошават киселините.

По-пълноценно дъвчене на храната, за да се насърчи храносмилането.

Препоръчително е да се вечеря от 3 до 4 часа преди лягане, защото легналото положение насърчава гастроезофагеалния рефлукс. 

Избягване на физическо натоварване след хранене, защото киселината може да се върне обратно в хранопровода и да причини киселини.

Отказ от тютюнопушенето - тютюнопушенето отпуска сфинктера на хранопровода, което улеснява преминаването на стомашните сокове обратно в хранопровода

Избягване на алкохола - консумацията му причинява производството на повече киселини и повишаване на киселинността в стомаха.

Кои растения са ефективни за облекчаване на киселини?

Маточина - намалява производството на стомашни киселини, което помага за защита на стените на стомаха и червата. Може да се приема като запарка.

Корен от женско биле - ефективен при лечение на язви на стомаха и хранопровода. Улеснява образуването на слуз, която покрива стените на стомаха и така го предпазва от киселинния стомашния сок.

Лечебна ружа - бял слез, бряст, лопен, нопал и живовляк - поради високото си съдържание на пектин и слуз, те традиционно се използват за успокояване на раздразненията на лигавицата, която покрива храносмилателната система.

Куркумата е много добър антиоксидант, който помага в борбата с киселините. Може да се добавя към ястия или да се приема като добавка на прах или като запарка.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК