Как да се справим с киселините?

Можете да си помогнете по няколко начина

03.05.2022 | 11:54 Редактор: Тодор Петров
Как да се справим с киселините?

За да помогнете на тялото си да се справи с киселините, трябва да промените някои навици в начина си на живот. Можете да си помогнете и с помощта на природни средства.

Не вечеряйте късно и променете позата по време на сън

Ако сте вечеряли късно, това носи риск от поява на киселини през нощта, които да нарушат съня ви. Първо, не се хранете късно вечер, особено с тежки храни, ако страдате от рефлукс. Второ, можете да промените позата по време на сън. Повдигнете възглавницата си, за да предотвратите навлизане на стомашни киселини в хранопровода и легнете настрани, а не по гръб.

Изпийте чаша вода

Един от най-лесните начини да потиснете връщането на киселини е като изпиете чаша вода. Тя помага на червата и стомаха да работят по-добре и премахва паренето при рефлукс. Добре хидратираната храносмилателна система работи по-добре.

Избягвайте провокиращите киселини храни и напитки 

Сред тях са шоколад, кафе, пикантни храни, подправки, пържени храни, много мазни храни, киселинни храни.

Яжте кисело мляко

В киселото мляко има завидни количества калций и магнезий. Тези минерали са много важни за овладяването на киселинния рефлукс. Освен това, киселото мляко е алкална храна, която противодейства на киселините и ги неутрализира.

Намалете телесното тегло и яжте малки порции

Ако страдате от наднормено тегло, то със сигурност може да предизвика рефлукс или да влоши вече съществуващия такъв. Най-напред е важно да отслабнете, а след това да свикнете да се храните често на малки порции. Така храносмилателната система успява да се справи с постъпилата в нея храна по-лесно и качествено.

Четете повече в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК