Озонът в долните слоеве на атмосферата допринася за сериозното затопляне на Южния океан

Той се образува чрез химични реакции между изгорели газове на превозни средства и други емисии

28.04.2022 | 17:24 Редактор: Теодора Патронова
Озонът в долните слоеве на атмосферата допринася за сериозното затопляне на Южния океан

Озонът замърсява околната среда и освен това играе значителна роля при настъпването на различните климатични промени в нея. Тази информация е получена в резултат на проведено проучване.

Група интернационални изследователи под главното ръководство на Калифорнийския Университет Ривърсайд са направили ново разкритие за озона в долните слоеве на атмосферата.

Според тях този озон допринася значително за сериозното и бързо затопляне на Южния океан, който поглъща голяма част от излишната топлина на планетата. Това повишаване на температурите се дължи до голяма степен на повишеното количество озон в по-долните слоеве на атмосферата.

Озонът в горните слоеве на атмосферата се създава чрез взаимодействие между кислородните молекули и ултравиолетовата радиация от слънцето. В долната част на атмосферата той се образува, в резултат на химични реакции между замърсители като изгорели газове на превозни средства и други емисии.

Озонът има голямо влияние върху способността на океана да абсорбира излишната топлина от атмосферата. Учените доказват това твърдение чрез провеждане на редица симулационни тестове. Резултатите от тях показват, че намаляването на озона в горните слоеве на атмосферата и увеличаването им в долната ѝ половина допринасят за затоплянето, наблюдавано в горните 2 км от океанските води във високите географски ширини, заради общото увеличаване на парниковите газове. Според получената информация повишеният в долната половина на атмосферата озон причинява 60% от наблюдаваното затопляне в Южния океан през изследвания период.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК