На "милиметри от звездите": Българка е на крачка да стане първата жена космонавт у нас

Татяна Иванова е приета да участва в програмата на НАСА за кандидат-астронавти

12.04.2022 | 17:50 Редактор: Жаклина Иванова

Българка е на крачка да стане първата жена космонавт у нас. Татяна Иванова е приета да участва в програмата на НАСА за кандидат-астронавти.

Татяна открива любовта към звездите още на 15. Тя е студент по инженерна физика и с проекта на НАСА, в който участва, все повече се доближава до мечтата да стане първата българка в Космоса.

"Моята мечта е да стана космонавт. Фокусирана съм върху пътя до звездите. Надявам се, да стана първата жена космонавт в България", сподели тя.

На Татяна предстои много важна следваща стъпка - аналогова мисия.

"Аналоговата мисия е нещо, което става популярно напоследък. Има такива на Хаваите, Исландия, Швейцария. Това е симулация на мисия на Луната и Марс. Прави се на местата, където почвата е сходна", обясни тя.

По време на Деня на отворени врати в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово хората можеха да се срещнат с младата дама.

"Когато бях малка, понасях много подигравки. Затова моят призив е без значение каква е мечтата и целта ви, не се отказвайте от нея и натрийте носа на всеки, който не вярва във вас", призова тя.  

Посетителите в Музея на авиацията имаха възможност да се запознаят с галактиките, мъглявините и звездните купове, както и да научат повече за метеоритите.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Polaris
преди 2 години
Човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Само напред и нагоре Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
edna ovca ot stadoto
преди 2 години
g-ja tatiana vie znaiteli cedo nas ima planeta sus jivot na 2.5 miliarda kilometra ot nasheto slunce po tocno kazano; Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
edna ovca ot stadoto
преди 2 години
purvo triabva da otkriesh ili stignesh do nashata zvezda -tatiana. Сигнализирай за неуместен коментар