За първи път НВИМ организира дни на космонавтиката у нас

Поводът е Международният ден на авиацията и космонавтиката, който отбелязваме на 12 април

09.04.2022 | 14:17 Редактор: Здравко Черкезов

За първи път Националният военноисторически музей организира дни на космонавтиката. Поводът е Международният ден на авиацията и космонавтиката, който отбелязваме на 12 април.

"Аз се казвам Павел и аз съм в Космоса и скоро ще излетя в него, защото това е мечта за мен", каза Павел. 

С поглед към необятния космос и бъдещето, така Павел мечтае един ден да стъпи на Луната. Космосът вълнува малки и големи. 

А най-голям интерес представлява храната за космонавтите, която децата могат да опитат на място. 

"Аз очаквам да видя днес космическа храна, която ще има вкус на желиран бонбон само че някак си лютив", посочи 10-годишният Алекс.  

Десетки родители избраха да прекарат един космически уикенд с децата си в Националният военноисторически музей. Още рано сутринта интересът беше засилен.

"Вкъщи не сме обсъждали темата за космическата храна, как се приготвя. По принцип се вълнуват от планети, космоса, така че се надявам да им е интересно", посочи майката Магдалена Николова. 

Дните на космонавтиката във Военноисторическия музей продължават и утре. Посетители могат да предприемат едно космическо пътешествие, като научат повече за космоса и неговите тайни чрез различни ателиета, изложби и инсталации. 

"В рамките на ателиетата децата ще могат да предприемат едно импровизирано пътешествие в слънчевата система, облечени в специални костюми, да научат повече за планетите. Ще научат повече за съзвездията, като всяко дете ще може да създаде своето собствено зодиакално съзвездие и да си го прибере във вкъщи", заяви директорът на музея Деяна Костова.  

В Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, Музеят на авиацията в Крумово, също обещава разнообразна програма, като посетителите ще могат да наблюдават и изстрелване на истинска ракета.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК