Кои са важните витамини за здравето на кожата

Витамин D предпазва от слънцето и е необходим за костите и имунитета

06.04.2022 | 13:20 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са важните витамини за здравето на кожата

Витамините са основни вещества за поддържане на здравето, включително доброто състояние на кожата и нейния външен вид. Те се получават основно чрез храната.

Витамин А

Кожата е в състояние да абсорбира ретиноидите, прекурсори на витамин А, когато се прилагат локално. Третиноин, който е вид ретиноид, се използва за лечение на акне, регенериране и овлажняване на кожата, изсветляване на слънчеви петна и намаляване на бръчките. 

Витамин D

Предпазва от слънцето и е необходим за здравето на костите и за имунитета. Излагането на кожата на лицето и ръцете за 10-15 минути на ден обикновено е достатъчно, за да започне кожата да синтезира този витамин.

Витамин С

Намира се във високи нива в епидермиса - външния слой на кожата и в дермата - вътрешния слой на кожата. Участието му в производството на колаген спомага за защитата на кожата от слънцето и нейната непрекъсната регенерация. Много козметични продукти съдържат витамин С, чието усвояване може да се подобри чрез комбинирането му с цинк или тирозин. Освен това витамин С трябва да се набавя чрез консумация на плодове и зеленчуци.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант и защитава срещу потенциално вредната ултравиолетова светлина от слънцето. Витамин Е се абсорбира през кожата и има важно значение да се добавя в козметични продукти като кремове против стареене, серуми за очи, слънцезащитни продукти и грим.

Витамин К

От съществено значение е кръвта да се коагулира оптимално в процеса на заздравяване на рани, синини и области, засегнати от хирургични интервенции, поради което се добавя към следоперативни кремове.

Повече четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК