Тайната съставка на червеното вино, която го прави толкова полезно

В червеното вино се съдържа един ценен антиоксидант, който има множество ползи за здравето

04.04.2022 | 23:18 Редактор: Жаклина Иванова
Тайната съставка на червеното вино, която го прави толкова полезно

Червеното вино е любима напитка, която със сигурност сте опитвали безброй пъти. Онова, което вероятно не знаете е, че в червеното вино се съдържа един ценен антиоксидант, който има множество ползи за здравето. Това е ресвератролът.

Ресвератролът е вид антиоксидант, който се среща не само в червеното вино, но и в шоколада, фъстъците, гроздето, бялото вино, боровинките, червените боровинки, шамфъстъка, според специалиста по хранене Ела Рауен-Престес, цитирана от realsimple.com.

Ресвератролът е полифенол. Полифенолите са група антиоксидантни вещества, които се срещат в над 70 вида растителни храни, сред които е и виното, като напитка, произхождаща от растителен продукт.

Смята се, че ежедневната консумация на малки количества вино се свързва с намален сърдечносъдов риск. Явлението се нарича „френски парадокс“, което води наименованието си от традицията на французите да пият вино всеки ден. Изследванията сочат, че французите са сред нациите с най-нисък сърдечносъдов риск, което се обяснява от учените с традициите им храненето и богатството на почвите и климата им, пише realsimple.com.

Какви са ползите за здравето от ресвератрола?

Потенциалните ползи за здравето от ресвератрола се считат за много, въпреки че повечето проучвания са проведени главно върху лабораторни плъхове. Необходимо е да се направят повече проучвания върху отражението на ресвератрола върху здравето на хората, казва Рауен-Престес. Според нея обаче чаша вино и парченце натурален шоколад на ден определено ни правят по-здрави.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Пълни тъпизми. Полезен алкохол няма. Няма и т.н. умерено пиене. Сигнализирай за неуместен коментар