Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?

Нивата на кръвното налягане може да се подобрят

10.12.2021 | 22:56 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?

Вкусна вечеря с чаша вино или просто чаша вино след тежък напрегнат ден. И в двата случая виното заема централно място. Любимата алкохолна напитка на милиони хора по света от древността до днес е именно виното. Неговите изтънчени галещи небцето вкусове и нюанси правят вечерта с любими хора винаги приятно преживяване. Ако любимото ви занимание вечер е да се отдадете на прекрасна чаша вино, трябва да знаете, че това има както своите положителни ефекти върху здравето, така и потенциални рискове.

Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?

Нивата на кръвното налягане може да се подобрят

Благодарение на антиоксидантите във виното, то може да подейства релаксиращо не само на нервната ви система, но и на кръвното налягане. Антиоксидантите и полифенолите във виното имат лек съдоразширяващ ефект, което може да понижи кръвното с няколко пункта.

По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания

Отново благодарение на антиоксидантите във виното, малките количества от тази напитка вечер могат да допринесат за понижаване на сърдечносъдовия риск. Антиоксидантите имат противовъзпалителен характер. Освен това понижават холестерола. Това показват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от healthdigest.com.

По-нисък риск от диабет тип 2

Още една полза от редовната консумация на антиоксиданти е намаляването на риска от диабет тип 2. Това показват данните от изследване, проведено в рамките на 1 месец върху пациенти, консумиращи чаша вино всяка вечер. Данните са публикувани в списание Clinical Nutrition. Експериментът показал, че нивата на инсулина и кръвната захар се стабилизирали, като това значително намалило риска от диабет тип 2 при участниците.

Стимулира полезните бактерии в червата

Ферментиралите полифенолни съединения и плодови захари във виното имат стимулиращ и подхранващ ефект за пробиотичните бактерии в червата. Това може да допринесе за по-добрата им работа, респективно за по-добро храносмилане, метаболизъм в оптимални нива и добро усвояване на хранителните вещества.

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 1
Бизнесмен
преди 1 година
Важното да се пускат такива статии, за да се продава виното и хората да стават алкохолици да се разболяват и да купуват и вино и лекарства важното да има печалби и продажби. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 6
texasvalden
преди 2 години
То и за това вече и жените правят подагра. Сигнализирай за неуместен коментар
2
25 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Точно такаСамо червено вино.една.чашка.вечер. Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 40
???
преди 2 години
Който пие всяка вечер става пияница Сигнализирай за неуместен коментар