3 мита за виното, ще ви спестят малко срам и немалко пари

Митовете за тази напитка са толкова много, колкото и нейните качества

20.11.2021 | 22:33 Редактор: Здравко Черкезов
3 мита за виното, ще ви спестят малко срам и немалко пари

Има една напитка в света, за която митовете са толкова много, колкото и нейните качества. Разбира се, става дума за "напитката на боговете" - виното. Има толкова много детайли около купуването, обслужването и консумацията на вино, че човек не знае кое наистина е важно и кое не чак толкова. Понякога хубавото вино струва наистина много пари.

"In vino veritas" ("Във виното е истината") е една от най-известните мисли, споделяни някога за виното, в случая от Плиний Стари. Ърнест Хемингуей пък казва:

"Виното е най-великото постижение на цивилизацията."

Всичко това влияе върху цената на една от най-желаните алкохолни напитки в света. И когато става дума за истински хубаво вино, неговата висока цена често е съвсем оправдана. Но не винаги е точно така.

Money.bg изрежда 3 мита за виното, развенчани от Forbes, които могат да ви спестят малко срам и немалко пари:

1. Виното е "живо"

Напротив, след като дрождите му умрат след ферментация, това е мъртво и разлагащо се нещо. Ако има нещо, което все още живее в бутилка вино след края на ферментацията - това са най-вече нежелани бактерии, които ще ви причинят проблеми.Така че, ако някой "сомелиер" твърди, че дадено вино  струва скъпо, защото е "живо", това просто не е вярно.

2. Червените вина стават по-добри с възрастта

Ако въпросната възраст е времето, прекарано виното във ферментация и отлежаване в бъчви от неръждаема стомана или дъб преди освобождаване, тази поговорка има смисъл. Но освен ако не е вино със значителна сложност и силни танини, то няма да стане много по-добро, след като бъде пуснато на рафтовете на магазините за вино. По-нататъшното стареене на Grand Cru Burgundies и Bordeaux е необходимо, за да им се даде възможност да узреят напълно, както и високотаниновите калифорнийски кабернета, но дори експертите в тези региони могат да дадат само най-неясните препоръки отвъд: "Изчакайте пет години". 

3. Когато дегустирате вино трябва да всмуквате въздух и да завъртите виното няколко пъти в устата си, за да разкриете качествата или дефектите на напитката

Ако сте сомелиер, тоест професионален дегустатор на вино, който може да мине през 50 вина наведнъж, защото ги изплюва, това може и да е правилно. Но на вечеря в ресторант или вкъщи? Не. Ще изглеждате нелепо и ще засрамите близките си. Просто отпийте глътка вино и вземете решение дали ви харесва или не.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за цената на виното и което може да ви спести доста пари е, че скъпите вина невинаги са скъпи поради техния недостиг, както често се твърди.

Това разбира се е вярно, когато говорим за Grand Cru Burgundies, Bordeaux и някои северноиталиански вина, които по закон са ограничени да се произвеждат само в рамките на определена местност и броя на бутилките, които излизат на пазара. Но това съвсем не се отнася за много други "редки вина".

Проверявайте подадената ви информация и не забравяйте, че има наистина огромен сив пазар за редки вина, чийто произход често е под съмнение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК