Навици, които са изключително вредни за косата ви

Не използвате топлинна защита

01.04.2022 | 22:04 Редактор: Искра Ангелова
Навици, които са изключително вредни за косата ви

Когато се опитвате да се грижите за косата си, вероятно избягвате боядисването, сушенето с гореща струя, изправянето или къдренето с нагорещена преса, маша. Това е чудесно и на практика е много важно за здравето на косата. Но има още много други неподозирани начини, по които без да искате и в повечето случаи несъзнателно увреждате косата си.

Въпреки че избягвате натоварващите за косата процедури във фризьорския салон или вкъщи, все пак има няколко начина, по които ѝ нанасяте щети всеки ден.

Връзвате косата стегнато, дори когато е влажна

Честото опъване на косата с ластик под формата на конска опашка или кок е вредно за нея. Ако го правите, когато тя е още мокра и дори леко влажна, това нанася още по-големи щети на косъма и скалпа. Ластиците причиняват прекомерно напрежение върху косъма, което може да бъде особено вредно за тъканта му, особено ако не е добре изсушен. Когато косата е мокра, тя става по-еластична и крехка. Когато я опънете, допълнителното напрежение в косъма може да доведе до начупването и късането му.

Разресвате косата, когато е мокра

Мократа коса е уязвима и към разресването. Въпреки че сте сложили балсам или маска, това не означава, че косата може да понесе разресването на мокро. Тя трябва да е добре изсъхнала преди да прокарате четката си през нея. В противен случай я отслабвате, накъсвате, начупвате и увреждате.

Не използвате топлинна защита

Съвременните продукти за грижа за косата предлагат богато разнообразие, от което да се възползвате. Такъв прекрасен продукт е термозащитният спрей. С негова помощ изолирате косъма от високите температури на пресата за коса, сешоара, машата. Така ще го предпазите от увреждания.

Спите на памучна калъфка

Памучните калъфки са най-разпространени сред спалното бельо. Те обаче могат да навредят на косата ви. Ако се опитвате да поддържате косата в добро състояние и възможно най-жизнен косъм, най-добре е да спите върху копринена калъфка. Памучната тъкан абсорбира влагат от косъма и скалпа, като ги пресушава и създава условия за начупване, прегъване и късане на косъма. При копринените материи не е така. Те не абсорбират естествената влага, освен това създават хлъзгава основа, която не задържа косъма и не го пречупва.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК